Pals, pueblo con encanto de la Costa Brava

En aquesta ocasió agafem l'autobús per a anar a Pals en plena Costa Brava. Pals és un poble amb una bellesa singular que pertany a la Comarca d’Empordà, Girona.

L'encant de Pals es deu al fet que les seves gents han sabut preservar la seva urbs al més pur estil medieval. Quan arribes a Pals, Vila medieval, i passeges pels carrers del seu centre històric és com viatjar en el temps i aparèixer en un encantador poble de l'Edat mitjana.

Pals està situat en el cim d'una muntanya molt prop del Mar Mediterrani amb una de les platges més boniques de la Costa Brava.

El recorrido que vamos a realizar pasa por conocer:

Patrimoni històric de Pals

Pals es va construir entorn d'una fortalesa que en l'actualitat s'ha convertit en patrimoni històric. El pas dels anys ha deixat la seva petjada creant una combinació perfecta i harmoniosa on es poden admirar diferents estils arquitectònics com el romànic, gòtic i barroc.

El patrimoni històric el podem veure el treball acurat dels antics habitants de Pals, en pedra i forja, amb oficis com a picapedrers o ferrers, que estan extints, però que en aquest municipi han deixat la seva empremta.

Un passeig per la Vila medieval de Pals, el seu centre històric

Per a descobrir tots els racons el millor és fer una passejada pel poble, tot el seu centre històric conserva detalls de gran bellesa com a arcs, portes muralles, monuments, etc., tot en perfecte estat de conservació. Gràcies al treball dels seus veïns, el poble de Pals va ser declarat com a Lloc d'Interès Històric en 1973.

Monuments més destacats a Pals

  • La Plaça Major, la plaça forma un conjunt històric on es pot descansar del recorregut pel poble alhora que s'assaboreix la seva gastronomia.
  • Les torres visigóticas, es conserven quatre torres de la fortificació original del destruït castell de Pals, totes elles unides per murs defensius de pedra, la qual cosa coneixem com la muralla. Entre les torres més boniques es troba la Torre d’en Ramonet.
  • L'Església de Sant Père, per a construir aquesta església es va utilitzar pedres de l'antic castell de Pals. Compta amb una base romànica i elements gòtics i barrocs, a més d'un campanar del segle XVIII.
  • Les sepultures medievals de tipus antropomòrfic excavades en la pedra natural. Daten de l'època visigòtica (segles V-VIII).
  • La torre de les hores, o també dita torre de l'homenatge, destaca per la seva estructura circular és d'estil romànic i va ser construïda entre el segle XI i el segle XIII. La torre de les hores va pertànyer a l'antic castell, destruït durant la guerra civil catalana en el segle XV. Anys més tard a aquesta torre li van afegir un campanar d'estil gòtic.

Fora del barri antic i del seu recinte emmurallat, Pals ens ofereix un conjunt de masies amb una arquitectura també molt interessant.

Les cases que no pots deixar de visitar són:

  • Mas Roig.
  • Torre Pedrissa.
  • Cap dels Anyells,
  • Mas Tafurer o Molí de Pals,
  • Mas Gelabert
  • Can Pou de ses Garites o el Mas Jofre.

Tampoc pots deixar de visitar:

  • La Torre Mora construïda en el s. XV, com a torre de vigilància del mar.
  • El Mirador Josep Pla, des d'aquí s'observa la vall empordanesa, presidit pel massís del Montgrí i les Illes Medes.

Gastronomia típica de Pals i el Baix Empurdà

La gastronomia de Pals és especialment variada i rica, ja que la comarca, el Baix Empordà, on està enclavat el poble, compta amb excepcionals productes tant de l'horta i muntanya com del mar.

No podem oblidar que Palamós està molt a prop de Pals i allà es pesca la seva exquisida gamba vermella de Palamós, altres llocs pròxims aporten altres aliments com la ceba dolça de Figueres i la poma de “farciment” de Vilabertran. Tots aquests productes han aconseguit per la seva qualitat el segell de la Marca de Garantía del Empordà , igual que l'Arròs de Pals.

El plat més tradicional i típic dins de la gastronomia de Pals i de tota la comarca és el “Arròs de Pals a la cassola”. La millor època per a degustar aquest exquisit plat és durant la campanya astronòmica “Pals i la Cuina de l'Arròs”, que organitza l'ajuntament de Pals.

Els camps d'arròs de Pals ofereixen un altre paisatge captivador que envolta tota la Vila medieval de Pals. Sota la marca Arròs de Pals, es comercialitzen les varietats d'arròs conreades a Pals i tenen una producció limitada que té fama mundial per la seva qualitat i singular textura. L'arròs de Pals té una qualitat que fa que sempre quedi al punt, sense que el gra es passi de cocció.

Com arribar a Pals

Podem anar amb autobús a Pals amb la línia regular d'autobusos de la companyia Moventis Sarfa.

Aquesta companyia de transport públic t'acosta, diàriament, des de Barcelona y tambié des de Girona, a qualsevol part de la Costa Brava.

Viatja amb autobús al poble Medieval de Pals i no oblidis assaborir el seu deliciós arròs a la Cassola!

dv., 09/28/2018
0