Moventis ha participat en el IV Fòrum Mobilitat: futur eficient de la indústria del transport, celebrat aquest passat 7 de juliol a Madrid i organitzat pel diari elEconomista. La trobada va reunir a destacats professionals del sector del transport per a debatre sobre els principals desafiaments i oportunitats que afronta la indústria. Juan Giménez, director general de Moventis, va ser l'encarregat de representar la companyia, participant en la segona taula de debat juntament amb Andrés Ruiz (Grupo Ruiz), Rocío Abella (Deloitte), Florent Bannwarth (BlaBlaCar) i Miguel Ángel Uriondo (FlixBus). La sessió va estar moderada pel periodista especialitzat en el sector del transport, Víctor de Elena.

Durant la seva intervenció, Juan Giménez va abordar l'impacte que els processos migratoris i els canvis sociològics tenen sobre la demanda de transport públic. “Vivim un fenomen de descentralització de les grans ciutats, que al costat de la tendència entre els joves de no veure necessari tenir cotxe, està impulsant un major ús del transport públic”, va assenyalar. A això se suma, segons va explicar, “la reducció de tarifes que ha estat clau per a reactivar la demanda”.

En aquest context, Juan Giménez va posar sobre la taula el cas concret de Catalunya, que ha passat en poc temps de sis a vuit milions d'habitants, amb previsions d'aconseguir els deu. “Per a poder donar resposta a aquesta realitat, el transport interurbà haurà d'incrementar la seva oferta en almenys un 50% respecte a l'actual”, va subratllar.

Un dels pilars estratègics de Moventis és la defensa de la col·laboració publicoprivada com a model de gestió eficient del transport. El director general de la companyia va remarcar que “l'Administració ha de centrar-se en la planificació estratègica del servei: establir tarifes i definir freqüències. Però són els operadors privats els qui compten amb el coneixement, l'experiència i els mitjans per a gestionar el dia a dia”. A més, va advertir sobre els riscos d'una liberalització total del transport: “Pot portar a cobrir només les rutes més atractives, deixant fora unes altres que també són necessàries. L'equilibri està precisament en el model mixt actual”.

Sobre la nova Llei de Mobilitat, el director general de Moventis es va mostrar alineat amb els seus objectius: “Neix de l'anterior legislatura amb un fort suport del sector, especialment de Confebus i Atuc. Nosaltres compartim plenament la seva visió: descarbonització, foment del transport públic i un model que faci avançar a la nostra societat”. No obstant això, va advertir que un dels principals reptes continua sent el finançament del transport públic. “No comptem amb un marc estable, la qual cosa provoca problemes com els retards en els pagaments als operadors. Això ha de resoldre's amb urgència”, va apuntar.

Respecte al mapa concessional, Juan Giménez va denunciar que “està caducat en un percentatge altíssim, tant en l’àmbit del Ministeri com en comunitats autònomes i ajuntaments. Aquesta situació genera una gran inseguretat jurídica que no és bona per a ningú. És prioritari acabar de definir-ho”.

Quant a la sostenibilitat, el compromís de Moventis és ferm: “Tenim en el nostre full de ruta aconseguir una flota urbana zero emissions en 2035. Avui dia, el 55% de la nostra flota total (incloent-hi el discrecional) és sostenible —amb vehicles elèctrics, de gas i Euro VI— i enguany esperem incorporar 70 elèctrics més i 15 de gas. La nostra aposta és clara”, va declarar. No obstant això, va reconèixer els reptes en l'àmbit interurbà: “L'elèctric funciona bé en les línies urbanes, però no tant en el model interurbà. L'hidrogen és una opció amb futur, però encara falta infraestructura. Per a avançar necessitem un fort suport per part de les administracions”.

Finalment, en ser preguntat per la visió del sector en la dècada vinent, Juan Giménez va ser rotund: “Veig un transport molt més sostenible, més integrat, intermodal i avançat tecnològicament. I, sens dubte, amb un desenvolupament molt més gran del transport a la demanda”.

dijous, juliol 10, 2025
0