El dia 6 de març de 1914, els aleshores alcaldes de les localitats de Sabadell, Castellar del Vallès i Sant Llorenç Savall, es reunien davant de Notari per constituir una societat que tenia per objecte el transport de viatgers entre les poblacions esmentades, va ser el neixament de La Vallesana. La idea i l’impuls per crear aquesta societat venien d’una iniciativa popular i empresarial nascuda de la necessitat de connectar per carretera i de manera motoritzada aquestes petites poblacions entre sí, i amb Sabadell la població més gran en població i serveis i propera a totes elles.  Va ser la culminació d’una iniciativa público-privada de servei públic de mobilitat que encara perdura.

 

Segons La Vanguardia del dia 14 de març de l’any 1914, es va acordar que es constituiria amb un capital de 60.000 pessetes de l’època, que subscrivien 100 veïns de Sabadell, 200 de Castellar i 100 de Sant Llorenç Savall. Era, per tant, una iniciativa i una demanda plenament popular. Sigui per aquest esperit popular inicial, o perquè La Vallesana és, encara a dia d’avui, l’únic transport públic d’ aquesta zona del Vallès Occidental, que és una empresa molt coneguda i estimada entre les persones que hi viuen. Són pocs els que no han utilitzat aquest mitjà de transport per anar a escola, a treballar, a veure les amistats o familiars que viuen en alguna d’aquestes poblacions veines.

 

Tot i que la societat es va constituir el dia 6 de març, el servei no es va iniciar fins el dia 10 de maig del mateix any, i segons el mateix article esmentat anteriorment, “amb dos magnífics omnibusos” que s’havien comprat amb aquesta finalitat.

 

La Vallesana va passar a formar part del grup Sarbus, actualment Moventis, l’any 1985,  i tot i ser una de les empreses més petites  del nostre grup, no volem passar per alt que ha assolit la fita de ser centenària amb un arrelament molt profund a la zona.

Jueves, Abril 15, 2021
0